Masă rotundă la Odobești pe tema baladei “Miorița”

Casa de Cultură “Constantin C. Giurescu” a organizat astăzi, 20 octombrie 2017, de la ora 12, o masă rotundă având ca temă balada „Miorița”, plecând de la monumentalul volum „Miorița. Izvorul nemuririi” (Ed. Alcor, 2016), redactat de cercetătorul VICTOR RAVINI. Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări prilejuite de „Zilele Simion Mehedinți” și a avut ca scop conștientizarea valorii intrinsece a baladei și a importanței acesteia pentru cultura și spiritualitatea românească.

Cu atât mai mult cu cât, din ignoranță și lipsă de educație, balada „Miorița” a devenit subiect de batjocură pentru emisiuni de divertisment sau pur și simplu a fost redusă de unii (de-)formatori de opinie la o poveste banală, în care doi indivizi vor să-l ucidă pe al treilea, iar acesta din urmă își așteaptă nepăsător sorocul. Din fericire, așa cum precizează Victor Ravini, balada „Miorița” este cu totul altceva:

Cărturarii de bună credință nu admit că țăranii au putut gândi ceva mult mai abstract și luminos decât gândesc ei înșiși. Ei explică totul pe dos și înjosesc Miorița. (…) Prea mulți au încercat să ne convingă că ciobanul ar fi criminal, hoț, pesimist, resemnat, un fatalist ce înfrumusețează poetic o realitate tragică, ca să o suporte mai ușor. Ei zic că toate astea ar fi ceva caracteristic pentru noi, întregul popor român, care cică iubim moartea mai mult decât viața. (…) Noi nu avem o tristețe națională. Nu Miorița, ci răstălmăcirile câtorva somități orbite de propria lor strălucire, care și-au pus frustrările personale pe seama ciobanului și a întregii țări. N-au vrut să vadă sensul figurat al cuvintelor din Miorița și ne-au băgat pe gât propriul lor pesimism. (…) Cine lovește în Miorița, lovește în români. (…) Trebuie să repunem Miorița acolo unde ajunsese de mult. Avem o datorie morală față de strămoșii care au creat-o și ne-au lăsat-o nouă și lumii întregi. Miorița este izvorul nemuririi neamului românesc.

La eveniment au participat cu intervenții profesorii Constantin MACARIE, Valeriu ANGHEL și Gheorghiță GEANĂ.

Puteți urmări înregistrarea integrală a evenimentului pe canalul de Youtube Atlas Tv:

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă