Ambasadorul Republicii Moldova a serbat Centenarul Unirii Basarabiei cu România, la Odobești

Orașul Odobești a fost vizitat miercuri, 21 martie 2018, de ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa, Mihai Gribincea, unul dintre cei mai mari istorici din țara vecină. Manifestarea „Basarabia, pământ românesc” a adunat la Casa de Cultură „C.C. Giurescu“ majoritatea oamenilor de cultură ai orașului Odobești și nu numai. Primarul Daniel Nicolaș, vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian și directorul Casei de Cultură din Odobești, Romeo Valentin Muscă, au fost gazdele ambasadorului care și-a lansat aici cea mai recentă lucrare a sa, atlasul „Descriptio Bessarabiae”, un volum care pune în valoare peste o sută de hărți.

Sunt foarte bucuros că am ajuns aici pentru că am auzit de Odobești de foarte multe ori și am citit. De asemenea, sunt bucuros pentru că într-un an centenar avem asemenea evenimente. Suntem români și de o parte și de alta a Prutului. Nimeni nu ne-a întrebat la 1812 ce vrem să facem, soarta noastră a fost decisă de altcineva. Asta s-a întâmplat și în 1940. Suntem români și locuim în două state românești și este evident că avem aceeași istorie și trebuie să ne gândim la același viitor.

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa, domnul Mihai Gribincea

Cu ocazia aniversării unui secol de la votarea pe 27 martie 1918, în Sfatul Țării din Chișinău, a Unirii Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României, a vorbit și Dănuț Cristian, vicepreședintele Consiliului Județean:

Venind spre Odobești mă gândeam că astăzi (n.r. miercuri) am prilejul de a vorbi și de a fi alături de un ambasador acreditat în România care înțelege toate sensurile cuvintelor mele. Istoria și tradiția ne leagă și ne vor lega întotdeauna.

Tot miercuri au fost prezentate în premieră o serie de hărți interactive cu România Mare și o expoziție de carte despre Basarabia, cu volumele istoricilor Ion Nistor, Ioan Pelivan și lucrări despre suferințele românilor din stânga Prutului.

Primarul Daniel Nicolaș le-a oferit ambasadorului Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea și vicepreședintelui CJ, Dănuț Cristian câte o plachetă cu stema orașului Odobești în semn de recunoaștere.

Îmi doresc să serbăm astăzi împreună acest moment dedicat Unirii în liniște, în bucurie, în familia noastră, a odobeștenilor, așa cum ne-am învățat de fiecare dată. Acest al treilea eveniment dedicat Centenarului cred că este un eveniment reușit prin simpla prezență a Excelenței Sale, domnul ambasador, Mihai Gribincea, care ne-a predat o lecție de istorie și care a ales ca la noi, la Odobești, să lanseze Atlasul «Descriptio Bessarabiae» și ne-a arătat că un popor fără istorie este un popor fără amprentă, fără identitate și un popor sortit pieirii.

Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești

La final toți oaspeții s-au bucurat de un mini-recital de cântece patriotice susținut de Corul de Copii al Parohiei din Irești.

Puteți viziona prezentarea evenimentului pe Facebook-ul Primăriei Odobești sau înregistrarea integrală a acestuia pe canalul de youtube Atlas Tv:

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă