Elevii din Odobești au descoperit povestea AROMÂNILOR

În cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Odobeștii Vrancei”, elevii Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” și cei ai Liceului Tehnologic din Odobești au participat la o dezbatere interactivă, grație căreia au aflat despre miracolul etno-lingvistic reprezentat de aromâni. De la etnogeneza acestora până la instalarea aromânilor în Dobrogea, o întreagă istorie presărată de nume de eroi și momente care capătă un alt sens atunci când realizăm că românii și aromânii vorbesc o limbă de origine latină și sunt singurii urmași ai metisajului dintre populațiile locale și cuceritorul roman.

Nu mică le-a fost mirarea elevilor când au constatat că Ion Luca CARAGIALE, Toma CARAGIU, Ion CARAMITRU, Părintele Arsenie PAPACIOC, Vintilă HORIA, sportivii Gheorghe HAGI și Simona HALEP, artista Elena GHEORGHE și alte sute de personalități din toate domeniile sunt de origine aromână.

Au contribuit cu intervenții substanțiale prof. Vasile Chiper de la Colegiul Național Unirea, ing. dr. Costică Vartic de la Stațiunea Odobești, prof. Constanța Giurcan și prof. Larisa Hărăbor. Au mai participat prof. Gabriela Marin, prof. Beatrice-Janina Pană și Clubul FEMINA. Mulțumim tuturor pentru participare, în mod special elevilor care demonstrează de fiecare dată că sunt mai inteligenți decât generația cu părul cărunt!

Puteți viziona o scurtă prezentare video a evenimentului la știrile Atlas Tv, între minutele 6-12:

Mai multe detalii puteți găsi și în articolul publicat în Ziarul de Vrancea: Elevii din Odobești au descoperit povestea aromânilor.

 

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă