Eveniment de excepție la Odobești în luna septembrie: Ion Ionescu, Agricultura română din Județul Putna, 1869

Cu ocazia împlinirii a două secole de la nașterea primului mare statistician român – Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) și la un secol și jumătate de la publicarea primei monografii sociologice a Județului Putna, Casa de Cultură din Odobești va reedita volumul Agricultura română în Județul Putna. Este cea mai importantă lucrare monografică despre fostul judeţ, așa cum arăta acesta după secularizarea averilor mănăstirești, schimbarea unui sistem politic, modificarea relaţiilor sociale şi începutul epocii moderne, cu apariţia noilor îmbogăţiţi pe ruinele boierimii de ţară. Lansarea volumului va avea loc la Zilele Oraşului Odobeşti.

Pentru podgoreni în general şi odobeşteni în special este cu atât mai important, cu cât oferă prima situaţie statistică cu plantaţiile de viţă-de-vie din fosta Podgorie a Putnei înainte de apariţia filoxerei. Pe de o parte, dorinţa noastră este să repunem în circuit texte cu informaţii şi date fiabile despre localităţile care au făcut parte din Judeţul Putna şi se regăsesc în actualul Judeţ Vrancea.

Pe de altă parte, dorim să aducem un omagiu autorului, fost membru al Academiei Române şi fondator al cercetării agronomice româneşti. În semn de preţuire, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi poartă numele Ion Ionescu de la Brad. Brad este numele moşiei şi satului din Judeţul Bacău, unde cercetătorul s-a retras şi a continuat studiile de agronomie, amenajând și un orfelinat pentru copiii abandonaţi.

(Dr. Romeo-Valentin Muscă)

Mai multe detalii și în articolul din Ziarul de Vrancea: Eveniment de excepție la Odobești în luna septembrie: Ion Ionescu, Agricultura română în Județul Putna, 1869

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă