Ambasadorul Franței a participat la omagierea geografului Marii Uniri, Emmanuel de Martonne, la Odobești

Primăria și Casa de Cultură din Odobești au omagiat vineri, 2 noiembrie 2018, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, memoria savantului francez Emmanuel de Martonne, în prezența Excelenței Sale, Doamna MICHÈLE RAMIS, Ambasadorul Franței la București. De Martonne a fost un geograf și pedagog francez îndrăgostit de România, cunoscut pentru contribuția sa la trasarea granițelor României Mari. Lui îi datorăm faimoasa hartă „Répartition des nationalités dans les pays où dominent les Roumains”, care a servit ca material documentar în favoarea românilor la Conferința de Pace de la Paris. De asemenea, savantul francez a dedicat ani din viață cercetării munților și văilor locuite de români, publicând în perioada 1899-1933 nu mai puțin de 63 de titluri despre România. Datorită meritelor sale, în 1912 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 1919 a devenit titular, primind ulterior și titlul de doctor honoris causa la Universitățile din Iași și București.

În deschiderea evenimentului, Ambasadorul Michèle Ramis a afirmat că, în opinia sa, “relațiile dintre România și Franța au trei părinți: Napoleon al III-lea, care a favorizat unirea Ţărilor Române şi câştigarea independenţei, generalul Henri Mathias Berthelot, a cărui misiune a permis victoria armatei române asupra inamicilor şi Emmanuel de Martonne care, prin lucrările sale geografice, a permis trasarea frontierelor României Mari”.

Cu ocazia omagierii de la Odobești, a fost prezentat și cel mai recent volum cu textele despre apartenența Basarabiei la spațiul geografic și etnic românesc, scrise de geograful De Martonne. Volumul se intitulează “Emmanuel de Martonne – avocatul României la Conferința de Pace de la Paris din 1919-1920, având ca subiect Basarabia” (Éditions Universitaires Européenes, 2018) și a fost îngrijit de istoricul Nicolae Enciu de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău și drd. George Ursu de la Universitatea din Suceava.

Despre savantul francez au susținut comunicări Șerban Dragomirescu, fost cercetător la Institutul de Geografie al Academiei Române și Ioan Ianoș, prof. univ. dr. la Facultatea de Geografie a Universității București. Șerban Dragomirescu este și editorul în limba română a operei savantului francez (1981, 1985), pe care îl consideră unul dintre oamenii de știință care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918. În continuare, profesorul Ioan Ianoș a vorbit despre “Géographie Universelle”, o impresionantă Enciclopedie unde, în volumul din 1931, dedicat Europei Centrale, De Martonne a redactat capitolul „La Roumanie”.

După omagierea de la Casa de Cultură, Excelența Sa, Doamna Michèle Ramis a vizitat Liceul Teoretic din localitate, unde a fost întâmpinată de Corul “Glissando”, care a susținut un recital special pregătit pentru această ocazie.

Dincolo de gestul deosebit, acela de a fi ales să participe la manifestarea de la Odobești, dorim să-i mulțumim Doamnei Ambasador Michèle Ramis pentru lecția de modestie pe care ne-a oferit-o în timpul vizitei. Naturalețea dialogului din primul moment cu interlocutorii, răbdarea pe care a manifestat-o în timpul prezentării care depășise timpul stabilit, dorința de a se întâlni față către față cu elevii Liceelor din Odobești, emoția pe care a transmis-o prin cuvinte și gesturi, atașamentul pe care l-a arătat valorilor românești și aprecierea pe care a manifestat-o față de cultura română, toate trebuie cuprinse într-o lecție de noblețe, modestie și curtoazie din care fiecare putem învăța câte ceva. (dr. Romeo-Valentin Muscă)

Mai multe fotografii și o prezentare video a evenimentului puteți găsi pe Facebook-ul Primăriei Odobești.

De asemenea, vă invităm să citiți articolele publicate în AGERPRES (#CentenarulMariiUniri Vrancea: Savantul francez Emmanuel de Martonne care a trasat granițele României Mari – omagiat la Odobești) Adevărul (FOTO VIDEO Michèle Ramis, ambasadorul Franţei la Bucureşti, în vizită la Odobeşti. Ce a spus despre legăturile dintre Franţa şi România) și Ziarul de Vrancea (Ambasadorului Franței prezent la Odobești, la omagierea geografului României Mari) despre acest moment cultural deosebit desfășurat la Odobești, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă