Lansare de carte la Odobești cu ocazia Centenarului Unirii cu Bucovina

În cadrul proiectului “Centenarul Unirii în Odobeștii Vrancei”, Casa de Cultură din Odobești a organizat luni, 12 noiembrie 2018, un eveniment dedicat aniversării Centenarului Unirii Bucovinei cu România. Pentru a evoca Bucovina și lupta românilor pentru păstrarea identității sub austrieci, nimeni nu putea vorbi și scrie mai bine decât un bucovinean, care cunoaște din familie situația românilor din teritoriul aflat astăzi în Ucraina. Din acest punct de vedere, am fost onorați de prezența distinsei Doamne ALEXANDRINA CUȚUI, istoric la Complexul Muzeal Bucovina, autoarea volumului „Clerul ortodox bucovinean şi Marea Unire din 1918” (Ed. Militară, București, 2018), lucrare lansată la Odobești cu acest prilej.

Cunoscătoare a realităților din Bucovina de Nord, Alexandrina Cuțui ne-a creionat un tablou trist, dar real al vieții românilor din Moldova istorică din jurul Cernăuților. Din păcate, în an Centenar, românii din afara României trăiesc, în linii mari, aceleași discriminări ca acum două secole, iar politicile guvernelor post-decembriste nu au vizat niciodată românii din afara granițelor.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Liceele Teoretic și Tehnologic din Odobești. Din partea Arhiepiscopiei a fost delegat Pr. Protoiereu Oscar Frunză. Mulțumim tuturor celor care au avut plăcerea să participe la acest memento al identității românești, prof. Nelu Taman, prof. Larisa Hărăbor și în mod deosebit istoricului Alexandrina Cuțui, care a străbătut jumătate de Românie pentru a ne prezenta cea mai frumoasă carte despre clerul bucovinean și Unirea din 1918!

Informațiile despre această manifestare au fost preluate și de Ziarul de Vrancea în articolul Lansare de carte la Odobești | ”Clerul ortodox bucovinean şi Marea Unire din 1918”.

Puteți viziona o scurtă prezentare video a evenimentului în Jurnalul Atlas TV, minutele 3:35-10:01:

Istoricul Alexandrina Cuțui dând autograf profesoarei de istorie Marieta Giurcan

Prof. Nelu Taman, directorul Liceului Teoretic Odobești

Preotul Oscar Frunză, Protoiereu de Focșani

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă