Civitas Milcoviae, cumanii și geneza Odobeștilor

Acesta este titlul simpozionului național pe care Casa de Cultură îl va organiza la Odobești în cursul anului 2019, pentru a pune în valoare istoria cosmopolită a localității.

Puțini sunt cei care știu că în perimetrul unde se află astăzi Orașul Odobești și Comuna Vârteșcoiu, în secolul XIII a funcționat Civitas Milcoviae, o așezare fortificată în calea migratorilor pecenego-cumani. În acea perioadă, actualul teritoriu era marcat pe hărțile timpului cu numele de Cumania, un popor care pentru o perioadă scurtă a cuprins zona dintre Urali și Dunăre, inclusiv Carpații de Curbură.

La 1227, cumanii au fost încreștinați, iar la 1241 marea migrație mongolă a dislocat această așezare și toate cetățile din Transilvania. Pe urmele acesteia a luat naștere, la intrarea în defileul Milcovului, Moșia Odobeștilor, iar în zona de munte Țara Vrancei.

Fondatorii Moșiei Odobeștilor au fost bătrânii HARȚAGHI, BERBECE, CHILĂU, LUNGOCI, ODOBĂ, ȘOGHIU și BUDA. Arborele genealogic al fiecărui bătrân poate fi urmărit până în secolul XIX. Odobeștii s-au format prin contopirea populației autohtone românești cu urmașii populațiilor migratoare, fiind un caz simptomatic pentru formarea statelor feudale românești din secolul al XIV-lea.

Data simpozionului va fi stabilită în funcție de bugetul care încă se pritocește în Parlamentul României.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă