Odobeștii și povestea Cetății Crăciuna

Acum trei secole, Dimitrie Cantemir a redactat pentru Academia din Berlin prima lucrare științifică despre Țara Moldovei, Descriptio Moldaviae, din care aflăm că:

La poalele Munţilor Vrancei, în apropiere de Mira, o mănăstire care este o dovadă a evlaviei răposatului voievod Constantin Cantemir, se găsesc ruinele unei cetăţi străvechi; totuşi, nu se poate afla nicio mărturie nici despre vremea când a fost zidită, nici despre cel ce a înălţat-o. Locului însuşi locuitorii îi zic Crăciuna.

Pe Dealul Odobeștilor, există de mai bine de un secol strada Cetatea Crăciuna și Fundătura Cetatea Crăciuna. În 1912, odobeștenii au înființat prima Bibliotecă Publică din fostul Județ Putna, dându-i numele „Cetatea Crăciuna”. Și prima sală de festivități înființată după Primul Război Mondial tot „Cetatea Crăciuna” s-a numit, la fel și una dintre asociațiile culturale dintre cele două războaie mondiale.

În primii ani ai veacului trecut, Nicolae Iorga, aflat prin Odobești, nota că ruinele cetății se mai vedeau pe malul care se termina în râul Milcov. Ipotezele istoricilor sunt împărțite cu privire la amplasamentul cetății și este firesc, însă nicăieri pe granița de sud a Moldovei nu întâlnim numele cetății intrat așa de profund în conștiința colectivă.

Nu pentru a elucida amplasamentul cetății, ci pentru a explica fenomenul, Casa de Cultură și Primăria Odobești vor organiza un simpozion despre această homerică Troia a evului mediu românesc, care a marcat trecerea Odobeștilor de la Valahia la Moldova și a deschis drumul legendei Tudorei Vrâncioaia.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

P.S. Vă rugăm să citați sursa când preluați informația de pe pagina noastră! Vă mulțumim!

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă