Ursa și Ion Moțoc din Odobești, primii odobeșteni într-un tablou votiv

Cine vrea să vadă primul portret al unei familii din Odobești să meargă la fosta Mănăstire Mera, odinioară parte din Moșia Odobeștilor! Puțini știu că la fosta Mănăstire Mera există un tablou votiv cu imaginea primilor ctitori odobeșteni cunoscuți după chip: Ursa și Ion Moțoc, din același neam cu Varlaam Moțoc, mitropolitul Moldovei, tablou pictat între 1734-1736, prin grija arhimandritului Mitrofan Calerghi.

În jurul anului 1661, Ursa și Ion Moțoc din Odobești, care aveau proprietăți pe Valea Milcovului și acareturi protejate de ziduri pe platoul de sub „codrii Merei”, au ctitorit un schit cu hramul „Sf. Nicolae”. În 1685, Ion Moțoc a trecut la ceruri și văduva Ursa Moțoc a dăruit, un an mai târziu, schitul și proprietățile de sub Măgură, domnului Constantin Cantemir. Fiul său, Antioh Cantemir, a transformat schitul odobeștenilor în mănăstire, schimbând hramul din „Sf. Nicolae” în „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în amintirea tatălui său.

În mod cu totul ciudat și lipsit de logică, Ministerul Culturii a restaurat cu ani în urmă pictura Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, dar a omis să restaureze documentul cel mai important din punct de vedere istoric: tabloul votiv. Suntem în ceasul al XII-lea și riscăm să pierdem tabloul votiv cu chipul primilor ctitori odobeșteni. Dacă Ministerul Culturii și Identității Naționale nu inițiază un proiect de restaurare vom pierde pe veci chipurile prin care Odobeștii au intrat în istoria portretisticii.

Fiind pictată în plin regim fanariot, grecul Mitrofan Calerghi le-a dăruit domnilor turbane „fanariote”, iar odobeșteanului i-a împodobit capul cu o căciulă românească, amintind de căciulile purtate de nemuritorii tarabostes daci. Practic, pierdem cultura și identitatea, adică obiectul muncii ministerului. La începutul sec. XX pictura era destul de bine întreținută, în a doua parte a sec. XX deja semnele distrugerii sunt evidente, iar astăzi dacă mergeți la fosta Mănăstire Mera veți constata doar o umbră vagă din frumoasele chipuri ale celor doi odobeșteni.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă