Biserica Sfânta Cruce, „Catedrala” Orașului Odobești

Biserica Sfânta Cruce a fost declarată, în timpul domnitorului Al. Ioan Cuza, Catedrală a Orașului Odobești. În acest lăcaș de cult erau celebrate evenimentele naționale, ca de exemplu: 24 ianuarie – Unirea Principatelor; 10 Mai – Ziua Regelui etc. La aceste momente erau invitați, prin adrese oficiale din partea Primăriei, preoții tuturor parohiilor, șefii instituțiilor publice, de la Judecătorul de Ocol și directorii Școlilor, la șeful Stației CFR, comandantul Poliției, președinții băncilor, fundațiilor culturale și sportive, directorul Spitalului, al Finanțelor și al Poștei etc.

Evenimentul național se desfășura într-o notă solemnă și era precedat de un Te Deum, serviciul religios fiind săvârșit cu ajutorul „Corului Catedralei Sf. Cruce”. Primăria plătea din fonduri publice funcționarea unui cor la catedrală, corala profesionistă fiind o notă de prestanță și civilizație pentru localitate. Solemnitatea evenimentelor continua la Primărie, unde autoritățile invitau personalitățile urbei la o recepție.

Biserica Sfânta Cruce a beneficiat de acest statut privilegiat deoarece a fost construită în perioada în care Târgul a devenit Municipalitate și a fost înzestrată de răzeșii podgoreni cu importante proprietăți care însumau zeci de hectare, clădiri și prăvălii în centrul localității, după cum puteți vedea din cele două foi cu „Averea mobilă și imobilă a Bisericii Sf. Cruce” la anul 1885.

Se pare că Moșia Chicușoaia cu o suprafață de 30 de pogoane, proprietatea parohiei, mergea din spatele Bisericii Sfânta Cruce până la Șoseaua Vrancei. Aceasta ar fi fost cedată orașului pentru a putea fi amenajată Gara și mai târziu construită Școala Viticolă din câmp de către prof. Dodun des Perrieres. Copiile documentelor postate sunt din arhiva personală și pot fi folosite, dar vă rugăm să citați sursa.

Dr. Romeo-Valentin MUSCĂ

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă