SPIRIDON GÂRNEAȚĂ. Primarul filantrop al Odobeștilor veacului XIX

Mulți odobeșteni au auzit de Spiridon Gârneață, de generozitatea acestui fost căpitan și primar al Târgului Odobești, care în timpul Revoluției de la 1821 a mers cu oștenii și i-a bătut crunt pe eteriștii adăpostiți în Mănăstirea Sf. Ioan din Focșanii Munteniei. Unii au scris despre Testamentul căpitanului Spiridon Gârneață (ca de obicei, fără să fi văzut documentul), prin care lăsa Moșia Valea Rea (100 ha pădure) Târgului Odobești, ca din averea sa să fie ridicate două Școli: una de băieți și alta de fete.

Este adevărat, căpitanul Spiridon Gârneață, om de arme, neștiutor de carte, a dorit ca din averea sa, urbea să ridice două Școli pentru luminarea copiilor. În realitate, nu a lăsat doar Moșia Valea Rea, ci toată averea pentru Școlile din Odobești, după cum veți putea vedea dintr-un document al Ministerului Culturii și Instrucțiunii Publice din 1861, aflat la Arhivele din Iași. Este vorba despre o înșiruire a proprietăților lăsate de Spiridon Gârneață Târgului Odobești, copiate din Testamentul căpitanului. Originalul a fost distrus de soldați creștini germani care au ocupat Odobeștiul în ajunul Nașterii Domnului din 1916. Neavând cu ce să aprindă focul, nici respect față de istoria României, oștenii germani au folosit arhiva Primăriei.

Din fericire, fuseseră salvate copii după documentul original, așa cum este aceasta pe care o postăm mai jos, cu scopul ca odobeștenii anului 2019 să afle adevărul istoric, nu informațiile trunchiate/plagiate/eronate ale unor așa ziși „monografiști” vrânceni care umblă și cerșesc primarilor titlul de „cetățean de onoare”. Materialele sunt din arhiva personală și pot fi folosite de oricine cu condiția să citeze sursa întrucât până în 2016 documentul arhivistic nu interesase pe nimeni

Dr. Romeo-Valentin Muscă


About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă