Străzile Orașului Odobești acum un secol

Pentru a nu se pierde memoria localității, vă prezentăm o hartă a Orașului Odobești întocmită acum un secol, din care descoperim o lume, în parte, dispărută, dacă ne gândim doar la strada Armeniei, nume schimbat în strada Dogăriei. (Strada Armeniei era spațiul unde au locuit familiile primilor refugiați armeni stabiliți în Târg).

Fiecare epocă își pune amprenta asupra localităților nu doar prin arhitectură, ci și prin numele străzilor. Din ulițele începutului de sec. XIX, la începutul sec. XX, odobeștenii au adoptat un nomenclator stradal cu numele pe care le puteți citi pe harta din această postare. În perioada interbelică, unele străzi (Morilor, Industriilor, Ferdinand) au primit numele unor eroi din Primul Război Mondial. Strada Morilor era artera care mergea paralel cu Canalul Morilor, unde se găseau, firește, morile care aduceau bunăstarea proprietarilor. În capătul de Est al fostei străzi Industriilor funcționa, 7 zile pe an, Piața Pescăriei. Comuniștii au închis-o și în barăcile fostei Piețe a Pescăriei au funcționat o bodegă celebră – „La Balaci” (astăzi „La Clement”) și sediul fostei ILGO Odobești.

În locul străzilor Elisabeta cea Mare și Carol a apărut strada Libertății, iar străzile Sfinții Împărați, Sfânta Cruce și Bulevardul Gării au primit numele Ștefan cel Mare. S-au pierdut nume de străzi cu o semnificație simbolică, de pildă str. Școlilor (astăzi str. Constantin Dobrogeanu-Gherea), unde au funcționat primele Școli din localitate; strada Labirintului, care se găsea în centrul vechiului oraș; str. Liniștii; str. Decebal; str. Independenței etc.

Bref, așa arăta rețeaua stradală centrală a Orașului Odobești acum un secol, cu nume astăzi uitate sau chiar necunoscute, nume care se vor regăsi în viitoarea „Hartă a obiectivelor culturale din Orașul Odobești”, pe care Casa de Cultură o va lansa în format digital interactiv la Zilele Culturii Odobeștene.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Harta stradală a Orașului Odobești la 1919-1920.
Zona centrală

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă