Tabloul votiv al Bisericii Ovidenia din Odobești

Vă propunem să descoperiți încă o pagină din istoria Odobeștilor, prin intermediul tablourilor votive. De această dată vă prezentăm tabloul votiv al primului lăcaș de cult din Odobești – Biserica Ovidenia.

Ctitorită de Cantacuzini în a doua parte a sec. XVII, biserica a fost rectitorită de familia Pamfil la cumpăna dintre sec. XVIII-XIX și refăcută sub coordonarea Primăriei și cu sprijinul financiar al podgorenilor înstăriți la începutul sec. XX, când a fost pictat lăcașul, pictură din care s-a păstrat din fericire acest frumos tablou votiv.

Dacă ajungeți în Dealul Odobeștilor, nu ezitați să pășiți pragul acestui lăcaș și să admirați arhitectura, scara din peretele de zid și edificiile funerare ale „aristocrației” epocii moderne a Odobeștilor, monumente de piatră, care se remarcă prin sobrietate și discreție, față de „mausoleele” din faianță, ciment și gresie de prost gust, construite prin cimitire după 1989. La Biserica Ovidenia puteți descoperi mormintele celor mai de seamă primari din epoca de început a Odobeștilor: Manea Băiatu și Spiridon Gârneață.

P.S. Pentru a pune în valoare patrimoniul cultural-religios al localității, Casa de Cultură intenționează să organizeze un circuit al monumentelor religioase din Odobești, la care invită în primul rând elevii și tânăra generație. Vom anunța public zilele când vom organiza acest tur la care vom asigura consultanță de specialitate.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă