Jumătate de secol de la publicarea primului mare roman despre Odobești


Editura Cartea Românească a publicat în 1969 romanul „Amarul sânge al strugurilor”, primul dintr-o serie de trei volume, pe care scriitorul Constantin Apostol intenționa să le scrie despre Odobești. Era la data respectivă primul mare roman prin care Orașul Viilor Domnești a intrat în Literatura Română.

Lucrarea este o fascinantă frescă a Odobeştilor din ajunul Primului Război Mondial, în care descoperim cotidianul unui târg de provincie, unde viaţa se derula în jurul viţei-de-vie, iar bucuriile şi tristeţile erau trăite ca peste tot în Regat. Redactat pe baza poveştilor ascultate de la bătrânii care cunoscuseră anii cruzi ai războiului, ”Amarul sânge al strugurilor” a imortalizat numele unor familii care au marcat istoria Odobeştilor de la începutul secolului trecut ca Blându, Nedelcu, Vrabie, Giurgea, Pamfil, Rugină etc.

Este o carte-document, o mărturie despre viaţa socio-economică dintr-un oraș în care negustorii evrei stăteau la masă cu podgorenii, afacerile se încheiau mereu în jurul unei cofe cu vin, apele învolburate ale Milcovului măturau primăvara casele din cartierul Supuşi, soldaţii Regimentului 10 Putna erau încartiruiţi în clădirile unde a funcţionat Spitalul Orăşenesc, iar trăsurile duceau şi aduceau coconetul de la Gară – la vremea respectivă locul pe unde se intra şi se pleca, civilizat, din oraş. (Fragment din Cuvântul înainte la ediția a treia a romanului).

Casa de Cultură din Odobești l-a reeditat în 2012 și 2016, iar la Toamna Odobeșteană din acest an va fi publicată ediția a IV-a.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Ediția a III-a a romanului (Editura Terra, Focșani, 2016)

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă