Despre amenajarea mormântului primarului SPIRIDON GÂRNEAȚĂ

Continuăm publicarea documentelor despre fostul primar Spiridon Gârneață, cu episodul construirii Crucii și grilajului de fier, pe care le vedem și astăzi pe mormântul din cimitirul confesional al Parohiei „Ovidenia”.

După cum vedeți din documentele de mai jos, în 1928, constatând starea proastă în care se găsea mormântul, Primăria a lansat o cerere de oferte pentru a fi realizat un grilaj de protecție și o cruce din fier. Licitația a fost câștigată de maistrul lăcătuș Ionică Șenchi, care avea atelier de lăcătușerie în centrul localității. Lucrarea a fost terminată în 45 de zile (Da, citiți bine, patruzeci și cinci de zile, nu luni!) și rezistă și astăzi intemperiilor.

Reamintim celor care se ocupă de cimitirul „Ovidenia”, inclusiv parohienilor, că mormântul fostului primar Spiridon Gârneață este proprietatea Primăriei și Consiliului Local Odobești; orice intervenție se face doar cu aprobarea acestor instituții.

Spiridon Gârneață a fost și rămâne cel mai mare filantrop din istoria localității, mai bine de jumătate din proprietățile pe care le are astăzi Orașul Odobești provin din daniile sale. Facem această precizare pentru ca mormântul lui Spiridon Gârneață să nu aibă soarta monumentului funerar al familiei Curețeanu (ctitorii Școlii Caragea), din cimitirul „Sf. Vineri”, cărora le-a fost șters numele de pe Cruce sau soarta altor monumente funerare de sec. XIX din cimitirul Bisericii „Sf. Cruce”, distruse de creștinii zilelor noastre pentru a amenaja „mausolee” din faianță și gresie.

Dacă la Biserica monument istoric „Ovidenia” se va continua construirea de „cavouri” în partea de Est a Sfântului Altar, să nu ne mirăm într-o zi când ne vom trezi că lăcașul o va lua „la vale”, cu tot cu mormântul fostului edil. Situația nu este nouă: în perioada interbelică, deoarece locuitorii săpau, pe ascuns, noaptea, după lut, în malul pe care se află biserica, Primăria a fost obligată să plătească un „gardian de noapte” pentru a-i descuraja.

PS: Documentele postate fac parte dintr-o cercetare pe termen lung în vederea întocmirii unui istoric al Orașului Odobești, ele pot fi utilizate de oricine cu simpla menționare a sursei.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă