Lansare de carte: “Monografia Comunei Spulber” – Ionel Budescu

Casa de Cultură din Odobești va fi alături de nemuritorii de pe acoperișul Carpaților, care vor lansa joi, 13 iunie, la ora 12, în inima Vrancei istorice, la Căminul Cultural din Spulber, „Monografia Comunei Spulber” (Buzău, 2019), întocmită de istoricul Ionel Budescu.

Născut în fostul Județ Râmnicu Sărat, Ionel Budescu și-a început cariera ca profesor acum jumătate de secol în Spulber. Acesta a fost motivul care l-a determinat să redacteze studiul monografic, din care aflăm istoria Ocolului Vrancei, tradițiile laice și religioase, legăturile cu Schitul Valea Neagră, date despre Obștile Spulber, Tojanu, Lapoșu și Biserica Sf. Nicolae, dar și istoria recentă: revolta anti-comunistă, deportările și nu în ultimul rând povestea lui Bahnă, cel mai cunoscut haiduc din Munții Vrancei. Un volum de peste 300 de pagini realizat de cel mai avizat cunoscător al fondurilor arhivistice în chirilică și slavă.

O ultimă precizare, deloc întâmplătoare: lucrarea este una de excepție și nu face parte din seria plastografiilor monografice, compilate de unii pseudo-istorici locali, lansate cu lăutari și oficialități centrale, care au umplut primăriile din Vrancea de o maculatură monografică de cea mai proastă calitate. Felicitări Domnului Profesor Ionel Budescu, Obștii și autorităților locale care au finanțat acest proiect de reconstituire a istoriei localității!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Găsiți mai multe detalii despre eveniment, invitați şi conținutul acestei lucrări fundamentale pentru memoria localității Spulber în articolul publicat în Ziarul de Vrancea: Galerie foto | Ionel Budescu, „Monografia Comunei Spulber”.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă