Prezentare de carte: DOCUMENTE VRÂNCENE (ediția a II-a)

După nouă decenii a ieșit de sub tipar ediția a doua a volumului „Documente Vrâncene: cărți domnești, hotărnicii, răvașe și izvoade”, publicat pentru prima dată în 1929 de C. D. Constantinescu-Mircești și H. H. Stahl. Ediția din 2019 este realizată la Editura Terra din Focșani, de Prof. Costică Neagu, cu sprijinul Asociației Obștilor Vrâncene & Ing. Valentin Popa.

Cartea cuprinde 126 de documente dintre anii 1657-1850 și va fi prezentată Duminică, pe 7 iulie a.c., în deschiderea Festivalului „Tudora Vrâncioaia” din Dumbrava Bârseștilor, la Monumentul lui Ștefan cel Mare. Volumul a apărut în contextul cercetărilor monografice care se desfășurau începând cu anul 1927 la Nereju, autorii făcând parte din echipa monografiștilor, sub conducerea Profesorului Dimitrie Gusti.

Documentele cuprinse în acest volum sunt de o valoare inestimabilă și reprezintă alături de cele publicate de Aurel V. Sava, actele fundamentale pentru înțelegerea unicității Țării Vrancei. La fel de important este și pentru Orașul Odobești întrucât oferă datele prin care se poate dovedi cu documente legătura organică dintre Moșia Țării Vrancei și Moșia Odobeștilor, dintre bătrânii pe care se ținea Moșia Vrancei și cei 7 bătrâni pe care se ținea Moșia Odobeștilor. Răzeșii din Vrancea aveau proprietăți în Moșia Odobeștilor, iar dregători răsăriți din Odobești au făcut parte din Epitropia Schitului Vrancei – Valea Neagră, ca de pildă Asanache Pamfile.

Felicitări editorilor acestui volum de aur despre istoria Vrancei, un volum care nu trebuie să lipsească din nicio Bibliotecă Școlară, Orășenească sau Comunală! Vă așteptăm duminică la întâlnirea cu istoria medievală a Vrancei!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

O fotografie rarisimă identificată și introdusă în circulație de neobositul profesor Toader-Titel Chirila

Ediția I a volumului

Ediția a II-a, 2019

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă