Din Odobeștii de altădată: IONICĂ GH. GIURGEA

Ionică Gh. Giurgea a fost unul dintre cei mai mari și respectați podgoreni din Odobești și chiar din fostul Județ Putna, nu atât prin suprafețele cu/de viță-de-vie, ci datorită tehnologiei aplicate și rezultatelor obținute. De altfel, frații Giurgea din Odobești se găsesc la loc de frunte în volumul „Agricultura română din Județul Putna” (București, 1869), redactat de părintele agronomiei românești – Ion Ionescu de la Brad.

Ionică Giurgea a fost fiul podgoreanului Gheorghe Giurgea, ale cărui vii se aflau în Dealul Odobeștilor, casa familiei este monument istoric, se găsește pe str. Libertății în cartierul Supuși (Casa „Apostu”). Deputat în mai multe rânduri, președinte al Băncii „Podgoria” din Odobești, Ionică Gh. Giurgea a fost un intelectual interesat de educație și cultură, fiind printre fondatorii Bibliotecii Publice din localitate.

Grație cercetătorilor Aurora-Emilia Apostu, Ionuţ Iliescu și Mihaela Boldeanu de la Muzeul Vrancei, prin bunăvoința directorului instituției, Domnul Horia Dumitrescu, în această toamnă Casa de Cultură va publica mai multe volume despre istoria târgului devenit oraș în timpul lui Cuza, printre care și un studiu despre viața și activitatea podgoreanului din imaginea de mai jos.

De altminteri, fotografia însăși vorbește despre anii când mustața, prin mărimea și poziționarea acesteia pe fața unui bărbat era cartea sa de vizită și arăta cine este și unde se află în societate. La fel și bogăția capilară rămânea la locul ei, mult sau puțin părul înnobila bărbatul, încă nu apăruse moda ”skinhead-ilor”. Ionică Gh. Giurgea în special și frații Giurgea în general reprezintă o pagină frumoasă din Odobeștii de altădată. Lansarea va avea loc la „Toamna Odobeșteană”, ediția 2019, în săptămâna 9-15 septembrie.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă