Întâlnirea cu istoria Țării Vrancei și a fostului Județ Putna

Asociația „Simion Mehedinți”, Asociația Obștilor Vrâncene, GAL „Țara Vrancei” și Casa de Cultură din Odobești vă invită duminică, 7 iulie a.c., de la ora 11, în Dumbrava Bârseștilor, la întâlnirea cu istoria Țării Vrancei și a fostului Județ Putna. În deschiderea Festivalului „Tudora Vrâncioaia” vor fi prezentate „Documente Vrâncene” (ediția a II-a), „Documente Putnene (ediția a III-a) și „Înscrisul Obștii Vrancei pentru Schitul Valea Neagră” din 1846.

Tipărirea celor 3 titluri s-a făcut cu sprijinul Asociației Obștilor Vrâncene și are ca scop consolidarea identității acestui ținut de legendă, locuit de o comunitate care a luptat cu succes împotriva fanarioților (Celebrul „Proces al Dezrobirii” a durat 13 ani, între 1801-1814 și a costat 78.550 lei aur) și contra regimului comunist (Cea mai mare revoltă anticomunistă din România a avut loc în 1950 și a cuprins toate satele Vrancei).

Pentru a ține treaz spiritul vrâncean, acești nemuritori de pe acoperișul Carpaților au cerut Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului obște monahală pentru a înființa un loc de rugăciune. Așa a fost ctitorit Schitul Vrancei, devenit Valea Neagră, rezervorul duhovnicesc al Țării Vrancei, Școală pentru feciorii moșnenilor și chilie pentru bătrânii care doreau să-și sfârșească zilele în straie monahale.

Ce are Odobeștiul cu Țara Vrancei? Dacă Focșanii au fost reședința fostului Ținut al Putnei și „Drumul Vrancei” era cea mai cunoscută cale de legătură între satele Vrancei istorice și Focșani, Odobeștii au fost localitatea cea mai apropiată de sufletul vrâncenilor și viceversa. Unul dintre bătrânii fondatori ai Moșiei Odobeștilor (Chilău) venea din Munții Vrancei, iar Măgura Odobeștilor era punctul unde răzeșii din Podgorie aprindeau focul să transmită moșnenilor din satele de munte semnalul că vin turcii și tătarii.

Despre toate acestea, duminică în Dumbrava Bârseștilor!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Documente Putnene, ediția a III-a, Focșani, 2019Înscrisul Obștii Vrancei din 1846 despre Schitul Valea Neagră. Note pe marginea acestui document, de Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă