Legenda Tudorei Vrâncioaia rezistă!

În ciuda modernității și modernismelor, a mondenităților și kitschului, a ignoranței și chiar a disprețului celor care privesc spre trecut ca spre un depozit cu/de vechituri, Legenda Tudorei REZISTĂ. Tudora Vrâncioaia, adică Tudora lui Vrancea, văduva care a crescut 7 feciori, pe care n-a ezitat să-i trimită spre sacrificiul suprem atunci când țara o cerea, continuă să fascineze imaginarul colectiv și să hrănească spiritul vrâncean.

Duminică, 7 iulie, din cele patru zări, pe jos sau călare, urmașii nemuritorilor din Munții Vrancei au venit să cinstească memoria domnului Ștefan cel Mare și să-și reitereze atașamentul față de mitul fondator al începuturilor Țării Vrancei. În deschiderea evenimentului au fost oferite titlurile „Documente Vrâncene” (ediția a II-a), „Documente Putnene (ediția a III-a) și „Înscrisul Obștii Vrancei pentru Schitul Valea Neagră” din 1846.

Felicitări celor care au organizat acest eveniment: Primăria și Consiliul Local Bârsești, Asociația Obștilor Vrâncene, GAL „Țara Vrancei”, Asociația „Simion Mehedinți”, Centrul Cultural Vrancea, Asociația „Eu, tu și ei” și Casa de Cultură din Odobești!

Nu pentru a deschide polemici amintim că numele județului nostru nu vine de la cuvântul „vrană”, care înseamnă, fie gaura mică de la butoi, fie dopul cu care se astupă această gaură, ci vine de la antroponimul Vrancea, nu toponimul. Tudora era soția lui Vrancea, iar câteva secole mai târziu, când urmașii lui Vrancea au fondat schit, acesta s-a numit „Schitul lui Vrancea”.

Despre spiritul vrâncean a se citi discursul rostit de Prof. Costică Neagu cu ocazia acestui moment: Spiritul vrâncean rediviva!


Urmașul dacilor!

Trei generații în jurul Monumentului lui Ștefan cel Mare

Titel-Toader Chirilă, citind despre Vrancea și legendele sale!

Draguta Răduță Miloiu, director, custode și zeiță protectoare a Muzeul Etnografic Paltin

Primari și președinți de Obști

Momentul deschiderii oficiale

Fotografii preluate de pe paginile de Facebook: Muzeul Etnografic Paltin, GAL Țara Vrancei

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă