„Nume de locuri din Valea Milcovului” – Gheorghe Moldoveanu

După aproape un sfert de secol, cu acordul autorului, Casa de Cultură din Odobești va reedita în această toamnă cel mai interesant și bine document volum despre toponimia Văii Milcovului: Gheorghe Moldoveanu, „Nume de locuri din Valea Milcovului”. Este considerată lucrarea de referință pentru acest spațiu geografic și hidrografic, argument care ne-a determinat să inițiem reeditarea acesteia, mai ales că autorul originar din Comuna Câmpineanca a făcut o carieră remarcabilă ca profesor la Liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galați și la Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava.

La originea volumului stă teza de doctorat a Profesorului Gheorghe Moldoveanu, titlu obținut în 1978, la Universitatea din București. „Nume de locuri din Valea Milcovului” cuprinde un teritoriu alcătuit din 12 comune, cu 52 de sate, inclusiv Orașul Odobești, începând de la izvorul Milcovului până la vărsarea acestuia în râul Putna. Sute de toponime din toate satele comunelor străbătute de râul Milcov sunt prezentate pe scurt, plecând de la etimologie și atestarea documentară. Multe din aceste denumiri sunt cunoscute doar de generația născută pe vremea regimului trecut.

Volumul redactat de distinsul profesor salvează memoria acestor nume, în parte uitate, și o transmite generației digitale. Autorul s-a născut într-una din aceste localități scăldate de apele nu mereu limpezi ale Milcovului și la jumătatea anilor ʼ50 a cunoscut acest spațiu ca învățător și profesor, când făcea naveta pe jos, cu trenul și bicicleta la școlile din satele și cătunele de pe Valea Milcovului. Pentru Odobești este important întrucât toate satele de pe malul stâng al Milcovului, de la Andreiașu în aval au făcut parte din Moșia Odobeștilor, sute de nume de locuri din aceste localități au legătură directă cu istoria Odobeștilor.

Lucrarea va fi lansată în timpul „Zilelor Culturii Odobeștene”, la jumătatea lunii octombrie. Mulțumim Domnului Prof. Univ. Dr. Gheorghe Moldoveanu că a fost de acord cu propunerea noastră!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă