Odobeșteanul ASANACHE PAMFIL și Țara Vrancei

Duminică, 7 iulie, la ora 11, în Dumbrava Bârseștilor va fi prezentat în premieră absolută „Înscrisul” din 1 februarie 1846, redactat de Adunarea Obștii Vrancei, cu privire la statutul Schitului Valea Neagră. Este cel mai important document despre raportul dintre Obște, Schit, Biserică și Stat.

De reținut că unul din cei trei epitropi ai Schitului era odobeșteanul Asanache Pamfil. Acesta se trăgea dintr-o familie de preoți odobeșteni, care au slujit mai multe generații la Biserica „Ovidenia”. După „cutremurul cel mare” din anul 1802, preoţii Vasile şi Nicolae Pamfil au reconstruit cu mari sacrificii Biserica „Ovidenia”.

Presbitera Dochiţa (soția preotului Stanciu, muntean de peste Milcov, intrat, prin căsătorie, în familia Pamfil, slujitor la „Ovidenia”), fiica preotului Vasile, și-a vândut toate bunurile personale pentru refacerea lăcașului; în semn de recunoștință parohienii au înmormântat-o în sfântul lăcaș. După restaurarea bisericii de la începutul anilor 90 mormântul a fost „uitat”, adică nu mai este, la fel cum au dispărut după 1989 și alte monumente funerare de la „Ovidenia”.

Din nefericire, în 2007, ultima locuinţă a descendenţilor familiei Pamfil, cunoscută sub numele de „Crama Pamfil” a ars, dispărând pentru totdeauna sute de documente rarisime despre istoria oraşului, unele făcând parte din vestita „Colecţie Pamfil”. În imaginea publicată mai jos oferim un fragment din documentul original, cu semnătura olografă a medelnicerului care a construit „Beciul Domnesc” din Odobești.

Traducerea acestui fragment:

Pentru care spre mărturisirea bunei voințe a noastre și spre veșnica nestrămutare s-au făcut două asămine care una iscălită de Dumnealui Medelnicer să va păstra la noi la casierul hârtiilor schitului, iar al doilea iscălită de noi și încredințată cu pecețile sătești să va păstra la Dumnealui Medelniceru. Când prin jalbă din partea noastră pentru întârirea și nestrămutarea acestei alcătuiri să va cere și cinstit Departamentului Averilor Bisericești întărirea lor.

Asanache Pamfile Medelnicer

Acest material despre Asanache Pamfil face parte dintr-un proiect de reconsiderare a personalităților care au contat în istoria localității, unde negustorii cazaclii au ridicat biserica la 1777. Dacă astăzi la modă printre dregătorii din ministere este să aibă o casă de vacanță la mare, acum două secole la modă printre dregătorii domnești din Iași era o moșie cu cramă și chelar la Odobești, alături de viile și beciul domnului Mihai Sturza.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă