Apariție editorială: Ionuț Iliescu – „Odobeștii, calea ferată și ocupația germană”

Până la jumătatea secolului trecut, Odobeștii au fost locul de unde plecau două căi ferate pe Valea Milcovului și pe Valea Putnei, iar Gara din Odobești era punctul inconturnabil pentru cei care făceau comerț sau vizitau localitatea. Între 1916-1918, orașul a fost sub ocupație germană, perioadă considerată cea mai cruntă din toată istoria, când până și lemnele se dădeau pe/cu cartelă. Atunci au funcționat în zona de astăzi a Stadionului două lagăre de muncă forțată, în care erau cazați locuitori din comunele vecine, care munceau la amenajarea liniilor ferate pentru Armata Germană, aceasta având cartierul general pe Măgura Odobeștilor.

Istoricul Ionuț Iliescu de la Muzeul Vrancei a reconstituit o parte din poveștile acelor ani, materiale pe care le-a tipărit în diverse publicații și volume colective. Pentru a putea fi găsite și consultate mai ușor, Casa de Cultură din Odobești va publica aceste studii într-un volum de autor, pe care-l vom lansa miercuri, 11 septembrie 2019, în cadrul Festivalului Tradițional „Toamna Odobeșteană”. Cu această ocazie vom publica încă două volume despre Orașul Odobești, redactate de istoricii Muzeului Vrancei, volume pe care le pregătim pentru tipar.

Până atunci, cei care îndrăgiți acest oraș și doriți să participați la eveniment, vă rugăm să rețineți data de 11 septembrie!

Fotografie preluată de pe site-ul Drumul Podogoriilor Vrâncene.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă