Studii în memoria Părintelui Adrian Gabor

Discipolii, colegii și prietenii regretatului profesor universitar Adrian Gabor i-au publicat de curând un impresionant volum în semn de prețuire și de veșnică aducere aminte. Născut în 1959 la Irești, în Vrancea arhaică, Adrian Gabor a urmat studii strălucite în domeniul teologiei, cu specializarea Bizantinologia și Istoria Bisericească Universală, obținând titlul de doctor al Universității de Științe Umaniste „Marc Bloch” din Strasbourg, în 1996.

S-a implicat de la începutul anilor 90 în reformarea învățământului teologic românesc, parcurgând în același timp toate etapele până la treapta de profesor universitar. Și-a pierdut viața într-un stupid accident domestic în 2017, lăsând neterminate șantierele reformelor învățământului teologic, o familie îndurerată și un gol de neînlocuit la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Este considerat unul dintre cei mai interesanți istorici bisericești români de după Al Doilea Război Mondial.

Viața și cariera sa au fost zugrăvite magistral în lucrarea de universitarul Vasile-Adrian Carabă, cu titlul „Preotul Profesor Dr. Adrian Gabor (1959-2017): un om în slujba Școlii Bisericii sale” (pp. 17-32), o adevărată schiță biografică, redactată de tânărul istoric născut în Boloteștii Vrancei. Volumul a fost conceput și coordonat de istoricii Vasile-Adrian Carabă, Sebastian-Laurențiu Nazâru și Ionuț-Alexandru Tudorie.

În opinia noastră, această lucrare monumentală prin dimensiuni și excepțională prin calitatea studiilor este cel mai reușit omagiu adus de istoricii și teologii români unui prieten plecat prea devreme la Domnul. Este în exclusivitate meritul celor trei universitari amintiți mai sus, nu al instituției pe care bunul nostru prieten Adrian Gabor a slujit-o cu credință și pasiune.

Anul acesta Părintele Adrian ar fi împlinit 60 de ani și prietenii amintiți mai sus i-ar fi gândit un volum omagial, poate aniversat chiar de Patriarhia Română la cel mai înalt nivel și meritele sale recunoscute și evidențiate. Viața a vrut altfel. Omagiul a apărut, dar ca o recunoștință post-mortem.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Vă recomandăm și articolul publicat în Ziarul de Vrancea pe 4 iunie 2017: Profesorul universitar Adrian Gabor a trecut la Domnul.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă