Străzile Urbei Odobești, Județul Putna, la 1897

Pe 15 octombrie 1895, Consiliul Local al Urbei Odobesci, Județul Putna aproba „Tablou de stradele, stradelele, ulicioarele și fundacurile, precum și numirea lor”, hotărâre validată prin Ordinul Ministrului de Interne nr. 27020/1895. De la ulițele anului 1821 (Ulița Pădurenilor, Ulița Mănăstirii, Ulița Ghilii) și străzile cu nume de instituții publice din anul 1864 (Strada Primăriei), Odobeștii se aflau la sfârșitul sec. XIX în fața celei mai importante reorganizări a rețelelor stradale, clasificate pe categorii, în funcție de „pavajul” acestora: cu „bolovani”, cu pietriș sau „drum natural”.

Tabelul este o mostră de document întocmit de funcționarii publici din timpul regelui Carol I, cuprinzând nu numai clasificarea și felul construcției, ci și locul de undea începe fiecare stradă și unde se termina, indicând numele proprietarului și al proprietății ca puncte de reper. Un document din care ar avea de învățat și funcționarii din administrațiile publice din zilele noastre.

Să reținem că ne aflam în 1895, nu erau nici autovehicule pentru mers pe teren, nici sisteme de localizare prin GPS. Au urmat mai multe schimbări ale numelor celor 42 de străzi, după Primul Război Mondial – când au fost acordate străzilor numele eroilor odobeșteni, în timpul dictaturii regelui Carol II-lea și a regimului Antonescu. De asemenea, în vremea comuniștilor – când numele imaginarilor eroi comuniști au intrat în nomenclatorul stradal odobeștean și după 1989.

Publicăm mai jos primele două pagini din tabelul cu numele străzilor, tipărit în 1897 la Focșani, tabel care va fi republicat de Casa de Cultură din Odobești. Cei care doresc să folosească informațiile le pot prelua fără restricții, dar vă rugăm, din respect, să indicați sursa! Vă mulțumim!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă