Dodun des Perrières, Monografia Regiunii Odobești, în format digital

Casa de Cultură vă oferă gratuit, în format digital, primul studiu monografic despre viticultura din Regiunea Odobești, redactat de cel mai important director al Școlii Viticole din Odobești: Profesorul Joseph Dodun des Perrières. Monografia a fost publicată în Buletinul Agriculturii nr. 4-6 /1924; în 2018 instituția noastră a republicat-o.

Născut pe 5 august 1866 la București, a urmat Institutul Național de Agronomie din Paris, din 1891 până în 1896 a fost inspector viticol, iar din martie 1902 a preluat conducerea Școlii Viticole din Odobești, pe care a condus-o aproape 3 decenii, până pe 1 octombrie 1931, când s-a pensionat, lăsând odobeștenilor o instituție de elită. Nu l-au schimbat din poziția de director, nici Răscoala din 1907, nici germanii care au ocupat Odobeștii între 1916-1918, nici nebunia politicii românești de după război (asemănătoare politicii din zilele noastre), nici începutul crizei economice, nici legionarii, care se manifestau la Odobești la sfârșitul anilor ʼ20.

Reeditând acest volum am dorit să aducem un omagiu profesorului care a transformat un „șopron” de confecționat doage într-una dintre cele mai cunoscute școli medii de viticultură din România. Vă dorim lectură plăcută și vă rugăm, dragi prieteni ai Casei de Cultură, să-i anunțați pe cei dragi că în aceste zile lungi pot descărca de pe site-ul instituției cele mai interesante lucrări despre cultura și istoria Orașului Odobești. Vă mulțumim!

Dr. Romeo-Valentin MUSCĂ

PS: Fotografiile din volum ne-au fost puse la dispoziție de nepotul directorului, Domnul Daniel Tonch, căruia îi mulțumim!

Ferdinand-François-Marie Dodun des Perrières, Directorul general al Închisorilor din România, tatăl autorului

Julie-Antoinette Marie și Dodun des Perrières

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă