Ion Ionescu de la Brad, “Agricultura română în Județul Putna”

Casă de Cultură vă oferă spre lectură, în format digital, prima și cea mai importantă lucrare de sociologie despre Județul Putna: „Agricultura română în Județul Putna”, București, 1869. Republicată de Casa de Cultură din localitate la un secol și jumătate de la prima ediție, lucrarea este cea mai documentată frescă a satelor și târgurilor din fostul județ Putna din anii 1866-1868.

Față de rebuturile monografice contemporane, întocmite de autori inculți, dar stipendiate de Stat, în studiul monografic redactat de Ion Ionescu de la Brad se găsesc date precise despre geografia, demografia, sănătatea, populația și învățământul din Putna, însoțite de grafice și tabele, realizate într-o epocă în care nu exista Word sau Excel. Un capitol important a fost rezervat de autor moșiilor mănăstirești, ajunse după secularizarea din 1863, în proprietatea Statului, apoi date în arendă foștilor vechili, ca în final să fie cumpărate la un preț simbolic de arendași de altădată, transformați peste noapte în aristocrația putneană, mult prea idealizată în zilele noastre.

Drept recompensă pentru această lucrare obiectivă, din care rezulta că în ciuda reformelor agrare, țăranii erau tot săraci, iar lângă ciocoii vechi apăruseră ciocoii noi, Ministerul Agriculturii din România acelor ani i-a desființat postul și l-a trimis în șomaj. Se întâmpla acum 150 de ani. Aviz amatorilor! Prietenii instituției au ocazia să afle informații precise despre localități asimilate la sfârșitul sec. XIX de Orașul Odobești (Vineșești și Grozești), despre fosta comună Pățești, despre vierii, viile și vinurile din Podgorie.

Vă dorim lectură plăcută!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă