Povestea Gării din Odobești și Orașul în timpul ocupației germane, în format digital

La cererea prietenilor Casei de Cultură, cu acordul autorului – istoricul Ionuț Iliescu, am încărcat pe site-ul culturaodobesti.ro volumul „Odobeștii, calea ferată și ocupația germană (1916-1918)”, tipărit de instituția noastră în 2019. Pe de o parte, oferim posibilitatea ca volumul să ajungă la cei care nu l-au putut primi în format tipărit, iar pe de altă parte, cititorii au ocazia să afle că între 1916-1918 odobeștenii nu aveau voie să iasă din casă pe timp de noapte, cum se întâmplă astăzi din cauza pandemiei. Și mai grav era faptul că produsele de strictă necesitate (pâinea, laptele, lemnele etc.) lipseau cu desăvârșire și fiecare cetățean era obligat să participe la muncă voluntară.

Cei care comentează restricțiile adoptate de Guvern cu privire la libertatea de mișcare etc., să citească măcar câteva pagini despre viața în Odobești pe timpul ocupației germane și se vor lecui de comentat. În același timp jandarmii să nu se comporte cu cetățenii de bună credință, care nu reușesc să completeze Declarațiile conform ordonanțelor militare, așa cum se comportau trupele de ocupație ale lui Mackensen! Amintirea zilei de 10 august 2018 este încă vie în memoria noastră! Abuzul de încredere să nu devină abuz de putere, mai ales față de cei necăjiți și bătrâni, care abia reușesc să se deplaseze după o bucată de pâine și în cele două ore cu greu ajung până la Farmacie! Sunt bunicii și părinții noștri! Stați acasă și respectați organele de ordine publică!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Celebra poezie „Trenul vine de la Odobești” a jurnalistului Aurel Stanciu-Milcovin

Istoricul Ionuț Iliescu

Istoricii Aurora-Emilia Apostu, Ionuț Iliescu și Daniel Nicolaș, primarul Orașului Odobești, la momentul lansării volumului.

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă