Remember, VASILE I. ȚIROIU

Casa de Cultură (din Odobești, desigur) pregătește pentru această toamnă culturală un eveniment excepțional despre cel mai important politician din fostul județ Putna: Vasile I. Țiroiu, născut pe 8 septembrie 1890 în sânul unei familii de răzeși din Bolotești. Director de cabinet al Ministrului Culturii și al Instrucțiunii Publice, Simion Mehedinți, pe vremea când miniștrii erau elita societății, a intrat în politică în 1919, fiind rând pe rând trădat de conservatori, liberali și de Blocul Partidelor Democrate.

A fost primar al comunei Bolotești, prefect al jud. Putna, deputat, apărător al intereselor podgorenilor din Putna și al intereselor cetățenilor din județ, niciodată în slujba partidelor. Dacă ar fi trăit în zilele noastre ar fi pățit același lucru. După instalarea comuniștilor a fost alungat din satul natal, locuința i-a fost transformată în sediu de CAP, magistratul ajungând gestionar la o întreprindere de construcții în București.

A lăsat în manuscris câteva lucrări fundamentale, printre care o cercetare exhaustivă despre drama răzeșilor și podgorenilor din Podgoria Putnei. Cu acordul Domnului Mircea Kivu, nepotul magistratului Vasile I. Țiroiu, vom publica în premieră această lucrare. Evenimentul îl organizăm în parteneriat cu Asociația Simion Mehedinti din Focșani, Domnul Profesor Costică Neagu, Președintele Asociației, pregătind la rândul său un volum de și despre V. I. Țiroiu.

Încercăm să propunem modele, să scoatem la lumină oamenii frumoși din istoria acestui județ și să aducem un omagiu postum unei personalități cu totul aparte în peisajul cultural și politic putnean, ale cărei amintiri în două volume, publicate de familie în 2016, oferă imaginea unui intelectual interesat de problemele țării și ale comunității, cum rar întâlnim în zilele noastre.

Dr. Romeo-Valentin MUSCĂ

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă