La mulți ani celor mici cu suflet mare!

1 Iunie este Ziua Internațională a Copilului. Copilăria este etapa întâlnirii ființei cu lumea și a formării caracterului, a descoperirii universului și a deprinderii comunicării. Omul este o ființă socială (Aristotel îl numea animal social), nu una digitală, iar 1 Iunie nu trebuie să devină DIGITAL, cum eronat înțeleg unii numai de dragul expunerii mediatice.

De câteva zeci de ani, părinții și psihologii încearcă să-i convingă pe copii să nu mai stea în fața televizoarelor și a computerelor, iar acum educatorii, profesorii și pedagogii noului val îi trimit pe copii, cu forța, în spațiul digital. Nu suntem împotriva noilor tehnologii, dar nu vrem să transformăm copiii în sclavii unei lumi virtuale și să ne facem părtași la fenomenul „Demenței digitale” descrise de neurologul Manfred Spitzer. Nu vom intra în corul celor care de două luni au transformat copiii într-un experiment digital cu consecințe necunoscute asupra psihicului lor, consecințe pe care distinsa intelectuală din fotoliul Ministerului Educației le-ar exprima onomatopeic în limba română.

Concursurile gândite de Casa de Cultură și finanțate de autoritățile locale pentru 1 Iunie 2020 se vor raporta la Toamna Odobeșteană, spre jumătatea lunii septembrie. De 1 Iunie vă rugăm, dragi părinți și prieteni ai Casei de Cultură, să ieșiți cu prichindeii în natură, să redescoperiți mirosurile și culorile florilor și să nu mai deschideți computerele, tabletele și telefoanele! Din cauza pandemiei, trecem printr-o situație dificilă și nu putem organiza evenimentele propuse.

Excepțională pledoaria lui Nicholas Negroponte (vărul Sandei Tatarescu Negropontes) din „Ființa digitală” (Being Digital, 1995), însă copiii au dreptul la copilărie, iar copilăria înseamnă mișcare în natură, nu stress în fața ecranelor!

La mulți ani, dragi copii din Odobești!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă