Povestea Bisericii Cazaclii într-un album

Pregătim pentru această toamnă povestea Bisericii Sf. Apostoli-Cazaclii din Odobești, unul dintre cele mai cunoscute edificii religioase legate de istoria comerțului cu vin în Podgoria Putnei. Construcția a debutat odată cu expansiunea Rusiei la „Gurile Dunării” și în Balcani, imediat după Congresul de la Focșani, din iulie-august 1772, când rușii au venit la noi să ne elibereze de turci și de atunci n-au mai plecat.

Sub forma unui album vom prezenta informații necunoscute, o catagrafie a Odobeștilor de la 1774, cu date despre odiseea acestui lăcaș abandonat de creștini după 1913. Propus spre demolare de prima secretară a județului în 1986, în 1987 s-a dat ordinul distrugerii, dar preotul paroh a întârziat demararea lucrărilor și a venit decembrie 1989.

Scos din inventarele Bisericii cu ocazia deciziei de „transferare la Gugești a cărămizilor”, edificiul a fost adus în actualitate de subsemnatul în campania „Biserici mutilate”, derulată prin Ziarul de Vrancea în 2005, cuprins apoi în volumul cu același nume, în 2006. Din fericire, lăcașul a fost preluat de Primăria Odobești, trecut în inventarul localității, iar în 2009 a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice, după o campanie de cercetări arheologice condusă de distinșii arh. Gheorghe Bătrâna și arh. Gheorghe Sion.

În ciuda demersurilor sistematice ale Primăriei Odobești pentru a fi inclusă într-un program național de consolidare și restaurare, factorul politic la nivel guvernamental, din 2007 până astăzi, nu a reacționat. Biserica de pe strada Cazaclii poate fi un punct important într-o Strategie de promovare a turismului tematic din Vrancea, cu condiția să fie pusă în valoare cât mai este în picioare.

Vă rugăm, dragi prieteni ai Casei de Cultură, să distribuiți acest material și celor care reprezintă Vrancea în Parlamentul României, să afle și ei că la Odobești se găsesc ruinele unui edificiu religios din anii când rușii practicau deja un război asimetric și au susținut negustorii cazaclii să-și construiască un lăcaș de cult. Nu în ultimul rând, să-și amintească de autoritățile locale și în afara campaniei electorale!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

PS: Fotografiile pot fi preluate și utilizate, citând sursa, adică autorul. Vă rugăm să nu vă supărați, dar de această dată le-am marcat deoarece în ciuda cererii noastre de a cita sursa când le folosiți, le-am identificat, întâmplător, prin diferite lucrări și site-uri private.


Cerul văzut de pe cupola din pronaos, care va cădea în curând, așa cum a căzut cupola de pe naos. Construită numai din lut și cărămidă acum 250 de ani, a rezistat până în zilele noastre. Este o bijuterie arhitectonică în sine, peste care au trecut toate seismele și merită admirată.

Apusul Bisericii negustorilor cazaclii?

În ciuda eforturilor Primăriei de a întreține spațiul din jurul bisericii, creștinii din zonă au transformat latura de nord a lăcașului în depozit de gunoaie și crengi!

Arheologul Adrian Bătrâna în 2007, nepotul prin alianță al fostului primar Manea Băiatu, de la care a moștenit casa din Poiana Vărsăturii. În timpul săpăturilor arheologice.

Clopotnița fostului lăcaș.

Așa arăta la jumătatea sec. XX. Se mai văd crucile scoase de cei care după 1950 au amenajat în fața bisericii un bazin pentru deratizat ovinele.
Foto: Pr. Gheorghe Mareș

Răsărit de soare pentru lăcaș?

Prima imagine din 2005, postată în campania Biserici mutilate în Ziarul de Vrancea. Erau încă intacte ambele cupole.

Document din dosarul de demolare

Document din dosarul de demolare

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă