Să nu(-i) uităm! 23 iunie 1950: Revolta anticomunistă din Țara Vrancei

Acum 70 de ani pornea din Munții Vrancei cea mai mare revoltă anticomunistă din Europa de Est, o luptă armată care a cuprins satele Vrancei arhaice și localitățile din zona de munte, Podgoria Panciu și sate din Podgoria Odobești. Lupta a fost susținută de monahii din schiturile Țării Vrancei (Lepșa și Valea Neagră), care asigurau logistica din „spatele frontului”. Cum era de așteptat, represiunea a fost cruntă, iar cei care au scăpat cu viață au înfundat pușcăriile comuniste. Pentru sprijinul acordat partizanilor, monahii au fost alungați, iar schiturile au fost transformate în metoc și populate cu maici (monahii) de la Mănăstirea Trotușanu.

Gestul nemuritorilor vrânceni de pe acoperișul Carpaților a fost de o noblețe neegalată până astăzi. Este adevărat, au pierdut lupta în fața regimului, dar au câștigat în fața istoriei. Poate, într-o zi, când vom scăpa de pandemia imorală în care trăim, vom găsi timpul și energia pentru a redacta o Carte de onoare a Vrancei, în care să fie cuprinse schițele biografice cu eroii necunoscuți ai acestui județ, ale căror nume nu se regăsesc în mass-media, nici în cărțile de istorie.

Până atunci, câteva date despre luptătorii anticomuniști și Schiturile Vrancei arhaice pot fi descoperite în două lucrări ce vor fi lansate pe 15 august și 9 septembrie la Valea Neagră și Lepșa.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Eroii din munți: rezistența anticomunistă din regiunea Vrancea

„VLAD ŢEPEŞ II” (1949-1950) p. 103-147

 

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă