8 septembrie – Hramul Mănăstirii Lepşa

Nașterea Maicii Domnului este hramul Mănăstirii Lepșa, al doilea așezământ monahal din Țara Vrancei, fondat în a doua parte a secolului al XVIII-lea, pe râul Lepșa, în trupul moșiei satului Tulnici. Ocupat de armata germană între 1916-1918, asupra așezământului s-au abătut din nou necazurile în 1929, când un incendiu a distrus schitul, rămânând numai clopotnița de piatră.

Grație starețului Ilarion Ciudin din Coza, biserica și schitul au fost reconstruite, sfințirea având loc pe 8 septembrie 1934, la eveniment participând episcopul de Roman și prefectul Județului Putna, Vasile I. Țiroiu. În timpul regimului comunist schitul a fost închis, de biserică îngrijindu-se parohul din Tulnici.

Din 1974 la schit a ajuns monahia Gabriela Căruceriu, care a fost și prima stareță după redeschiderea acestuia în 1990. Sub stăreția ucenicei sale, Mihaela Clim, schitul a fost transformat în mănăstire, a fost construită Biserica de zid „Izvorul Tămăduirii” și reamenajat Paraclisul „Sfânta Treime”.

Mai multe despre istoria acestui așezământ monahal și legăturile sale cu Podgoria Odobești, Simion Mehedinți și povestea incredibilă a lui Ioan Ciudin din Coza, în volumul „Schitul Lepșa din Țara Vrancei”, care va fi lansat în curând.

Dr. Romeo-Valentin Muscă

Imagine panoramică a Mănăstirii Lepșa, cu Biserica Izvorul Tămăduirii în prim plan

Biserica de lemn Nașterea Maicii Domnului, construită sub starețul Ilarion Ciudin, între anii 1930-1934

Prima biserică de lemn a Schitului Lepșa, distrusă de un incendiu în 1929. De remarcat originalitatea construcției, cu două turle deschise, înconjurată de un brâu din cărămidă și piatră cioplită.

Bolta Paraclisului Sf. Treime

Interiorul Bisericii de lemn, în prim plan Candelabrul donat de Regele Carol al II-lea

Starețul Ilarion Ciudin

Delegația oficială putneană, în centru, cu mustață, prefectul Vasile I. Țiroiu

PS: Vă rugăm în cazul în care utilizați imagini postate pe pagina noastră să citați sursa! Vă mulțumim!

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă