Toamna odobeșteană continuă! „Stradele, stradelele, ulicioarele și fundacurile Odobeștiului” la 1895 – duminică, 20 septembrie, ora 12

Vă invităm, dragi odobeșteni, să descoperiți o pagină plină de simboluri din istoria Orașului, mai precis nomenclatorul stradal votat de Consiliul Comunal al Urbei Odobești la 15 octombrie 1895. A fost momentul în care aleșii locali au decis, din rațiuni pe care istoria nu le-a reținut, să schimbe multe din numele vechi ale străzilor cu nume noi, anticipând următoarele schimbări de nume din epoca interbelică și mai ales din timpul regimului comunist.
În a doua parte a sec. XIX, când târgul era deja oraș, iar satele vecine Grozești și Vineșești au devenit mahalale, a avut loc prima mare reorganizare a orașului, pe străzi, stradele, ulicioare și fundacuri. Atunci strada care pleca din centrul localității spre Grozești, Vineșești, Pățești, Focșani a primit numele de str. Primăriei, iar strada care pleca din centru spre zona unde locuiau supușii străini a fost numită str. Mare. În aceeași zonă a orașului a apărut strada Israelită, actualul capăt al străzii Libertății; strada care se găsea lângă piață a fost numită str. Pieței, din care pleca în jos, spre Gârla Morii, până în str. Costică Popa (azi str. Viitorului), str. Canalul (azi str. Eremia Grigorescu), paralel cu str. Sfinții Împărați, care pleca din fața Bisericii Sf. Împărați până la Bariera Vârteșcoiu, pe malul Milcovului, iar strada care trecea prin fața Beciului Domnesc a primit numele de str. Beciul Domnesc.
În partea de sud-vest a Pieței aveam la 1890 străzile Chiriac, E. Popa și Podu de piatră (actuala Smârdan), Morilor. În partea de nord și nord-vest a Pieței au apărut străzile Podu Roșu, Tatu, Gunovici, Școalelor, Biserica Mănăstirii, Supuși, Spitalului, Ovidenia, Priporu Pamfilești, Șarba, Șoseaua Vărsăturii, Preotul Radu, Țigăniei, Vrabie, Mănăstirii. La sud se găsea str. Velnițelor (actuala N. Ioniță), care trecea pe lângă cimitirul evreiesc din actuala intersecție a străzilor N. Ioniță cu Ștefan cel Mare și mergea până în Piața Pescăriei care se afla la capătul de miazăzi al Grădinii Publice, unde se întâlnea cu str. C. Popa. Din centrul localității spre nord, de la intersecția cu str. Primăriei pleca str. Sf. Cruce, care era în lungime de numai câteva sute de metri, continuând cu str. Ghilii (de la Chilău), viitoarea str. a Gării.
Spre sfârșitul sec. XIX, în 1895, aleșii locali au schimbat, din păcate, o parte din aceste denumiri cu nume care nu spun nimic: str. Tatu s-a transformat în str. Liniștei, str. E. Popa în Armoniei, str. C. Popa în str. Viitorului, str. Vrabie în str. Vulturu, str. Popoiu în str. Cetățuiei, str. Pr. Radu în str. Progresului, str. Țigăniei în str. Emancipării, str. Ulița Cărăușu în str. Corbu. Primul Război Mondial a adus o nouă schimbare a denumirii străzilor, prin atribuirea numelor unor eroi odobeșteni, respectiv str. Erou Nicolae Ioniță a luat locul străzii Industriilor, fiind prelungită până în Supuși, iar la est până la Ceramica. Strada Căpitan Diea a primit numele străzii care pleca din fața Gării spre est. Tot războiului îi datorăm schimbarea numelui străzii Viitorului în str. Ion Dragalina.
Regimul comunist a făcut o nouă reorganizare a nomenclatorului stradal, schimbând numele următoarelor străzi: străzile Sfinții Împărați, Sf. Cruce și Gării au primit numele de str. 30 Decembrie, iar străzile Mihai Bravu, Carol și Elisabeta au fost denumite str. 23 August. Astăzi, str. 30 Decembrie se numește Ștefan cel Mare, iar str. 23 August a devenit str. Libertății. Str. Armoniei a devenit Dogăriei, str. Decebal a devenit str. Victoriei, str. Ferdinand s-a transformat în str. Eremia Grigorescu, iar str. Vulturului a devenit str. Nicolae Bălcescu. A fost desființat Oborul de animale din capătul str. Elisabeta și au fost înființate străzile Teilor și Obor. Strada Speranței a fost numită str. Mihai Kogălniceanu, iar prin reorganizarea Centrului Civic au fost rase cu buldozerele străzile Labirint și Radu Negru, dispărând în același timp și Piața Pescăriei de la intersecția fostelor străzi Viitorului cu Industriilor.
A fost înființată str. Mihai Eminescu, iar str. Școalelor a primit numele militantului socialist Constantin Dobrogeanu-Gherea. A fost numită o stradă a Păcii pe Dealul Odobeștilor, o stradă a Muncii în spatele Liceului Agricol, strada care pleca din dreptul Gării spre viile generalului Rașcu a fost denumită str. Măgura și tot în partea de nord a orașului au apărut străzile Meteor, Cazaclii, Podgoriei, Ciprian Porumbescu, 1 Mai și Ivăncești. În partea de est a orașului, în fosta Mahala a Grozeștilor, fosta Uliță Avrămești (de la Avram ctitorul Bisericii din Grozești) a fost transformată în str. Avram Iancu, deși era vorba de cu totul altă familie Avram, iar la confluența fostelor localități Grozești cu Vineșești a fost înființată strada Mărășești. În zona Mahalalei fierarilor au apărut străzile Ghica Rafail și Barbu Lăutaru. Str. Biserica Nașterii Domnului a fost schimbată în str. Tudor Vladimirescu și enumerarea ar putea continua.
Despre ulițele de la 1821, devenite străzi după 1961 și despre evoluția numelor acestor străzi, mâine de la ora 12 în Grădina Publică din fața Primăriei.
Dr. Romeo-Valentin Muscă

 

 

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă