In memoriam SPIRIDON GÂRNEAȚĂ

Pe 12 decembrie este onomastica primarului filantrop Spiridon Gârneață, din dania căruia s-a născut mare parte din inventarul Primăriei Odobești. Pe site-ul instituției noastre am prezentat date și informații despre donația sa. Astăzi însă este onomastica acestui odobeștean curajos, care a luptat toată viața cu sabia și flinta pentru a apăra Odobeștiul de cotropitorii ruși, greci și turci, iar prin testament a cerut un singur lucru: să-i fie respectată memoria.
Mormântul său se află la Biserica Ovidenia din Dealul Odobeștilor, pe latura de nord a altarului, protejat de un grilaj construit de urbe între cele două războaie mondiale, iar o cruce din fier forjat îi menționează numele. Nu am fi scris aceste rânduri, dar în 2010 am publicat volumul Creștinătatea Odobeșteană (disponibil în pdf în curând pe site-ul instituției) în care consemnam faptul că există o tendință de a se pierde memoria localității prin distrugerea monumentelor funerare din cimitire.
Începând cu cimitirul de la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, unde crucile de piatră ale fondatorilor orașului au fost adunate într-un colț al cimitirului, iar pe locul mormintelor au fost ridicate mausolee din gresie și faianță ale biruitorilor tranziției; continuând cu Cimitirul Public din Dealul Odobeștilor, unde cavoul familiei Curețeanu (care a construit și donat orașului Școala din fața Bisericii Sfântul Ioan Evanghelistul) a fost ocupat și numele Curețenilor au fost șterse cu dalta de pe monumentul funerar; culminând cu cimitirul de la Biserica Ovidenia. Din păcate, situația s-a deteriorat, descoperind cu ceva timp în urmă că mormântul defunctului primar Spiridon Gârneață a fost ocupat de o familie din localitate, deși este un monument funerar care aparține istoriei orașului.
După modelul cavoului Curețeanu, nu este exlcus ca într-o zi să dispară crucea cu numele fostului edil. Blamăm distrugerile cauzate de regimul comunist, dar după 1989, în epoca libertăților și drepturilor absolute, în România au fost distruse mai multe obiective de patrimoniu. Suntem de părere că un om care a donat toate bunurile sale localității, pe care a slujit-o cu arma în mână, merită după moarte să aibă parte de un loc de veci și de respect din partea noastră.
Veșnică aducere aminte viteazului odobeștean Spiridon Gârneață!
Dr. Romeo-Valentin Muscă

 

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă