Moment istoric la Focșani: Sinagoga și-a redeschis porțile

Dr. Aurel Vainer – președintele de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România, Dr. Rafael Shaffer – prim rabinul României și Mircea Rond – președintele Comunității Evreilor din Vrancea și Râmnicu-Sărat au dezvelit placheta care marchează momentul oficial al redeschiderii Sinagogii. Din această plachetă aflăm că „Sinagoga din Focșani a fost edificată în 1859, consolidată și restaurată între 2018 și 2020 la inițiativa și cu aportul Federației, a președintelui Aurel Vainer, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a deputatului Silviu Vexler, a Fundației Caritatea și a Comunității Evreilor din Focșani, președinte Mircea Rond”.
La momentul inaugural, alături de Aurel Vainer, Rafael Shaffer și Mircea Rond au fost de față, vicepreședintele C. J. Vrancea, primarul Municipiului Adjud, invitați din alte localități, membri ai comunității din Focșani și cercetători de la Arhivele Naționale, Filiala Vrancea. A fost un moment emoționant pentru o comunitate care a scris o pagină de aur în istoria Focșanilor.
Nu intrăm în amănunte, remarcăm doar că în numai doi ani, Sinagoga a fost consolidată, reabilitată și reintrodusă în circuitul public, o performanță din care pot învăța și cei care se ocupă de monumentele istorice din Vrancea, monumente care stau să cadă, iar când intră în reparații, timpul nu mai contează. Nu în ultimul rând a fost un moment simbolic, într-o zi cu semnificații istorice. Nu în fiecare marți vine prim rabinul României la Focșani! Cu acest prilej am adus distinșilor oaspeți mesajul Odobeștilor, ținând să amintim celor de față că istoria creștinismului începe în sinagogă, iar patrimoniul cultural al Comunității Evreilor din Odobești este în centrul atenției autorităților locale.
Felicitări celor care au dat viață Sinagogii din Focșani!
Dr. Romeo-Valentin Muscă
PS: Mulțumim prietenului nostru, profesorul Laurențiu Selegian din Râmnicu Sărat, pentru fotografii!
Aurel Vainer, Rafael Shaffer, Romeo-Valentin Muscă și Mircea Rond

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă