Țăranii imperiali din Vrancea fac reclamă la pizza!

Țăranii din Andreiașu – fotografiați de Iosif Berman în 1927, în drumul său pe valea Milcovului, spre Nereju, cu echipa condusă de sociologul Dimitrie Gusti – au ajuns pe hârtia de împachetat și pe cartoanele unui cunoscut lanț de pizzerii cu nume de evanghelist. Nu știm dacă proprietarul firmei cunoaște cine este autorul fotografiei și cine sunt țăranii, dar noi avem cunoștință despre seria de fotografii realizate de Berman în 1927 la Andreiașu, printre care și imaginea de mai jos, icoană a spiritualității românești. Atâta timp cât pe imagine nu este menționat numele autorului, nici pe cine reprezintă, considerăm utilizarea imaginii ca un furt intelectual, pe care îl aducem la cunoștință celor care se mai ocupă de cultură prin județ.
Imaginile realizate de Berman în Vrancea se găsesc la Muzeul Național al Satului din capitală, iar o parte din fotografii au fost publicate în Revista România ilustrată, an III, martie 1928, inclusiv fotografia alăturată. Notorietatea este bună și mulțumim pizzeriei, dar credem că este cinstit să menționăm numele autorului și cine sunt acei țărani ca niște sfinți din icoanele bizantine înainte să apară pe pereții bisericilor pictura șablon, trasată cu laser și colorată cu spray! Și totuși, dacă priviți atent fotografia, flancată de lumini din toate părțile și o pubelă în față, pare mai degrabă icoana umilitului țăran român din zilele noastre, o imagine tristă, cu două chipuri frumoase, dar resemnate.
Dr. Romeo-Valentin Muscă
Foto: subsemnatul într-o călătorie la Institutul Național al Patrimoniului pentru a salva memoria vizuală a Odobeștilor, respectiv tabloul votiv de la fosta Mănăstire Mera, cu prima imagine a unei familii din Odobești: Ursa și Ioan Moțoc

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă