Trilogia „Din umbra Munților” a scriitorului Gheorghe Mocanu a intrat la tipar

În curând, Casa de Cultură din Odobești vă va invita la un moment de excepție pentru lumea literară din acest colț de Românie. Este vorba de lansarea volumelor „Borta”, „Ursoienii” și „Ultima cruce” din trilogia „Din umbra Munților”, a scriitorului Gheorghe Mocanu. Volumele se află sub tipar, iar lansarea am gândit-o împreună cu autorul pentru luna ianuarie, în speranța că situația sanitară din țară se va ameliora.
Până atunci vă putem spune că ne aflăm în fața unei creații literare cu totul aparte, „peste 800 de pagini închinate vieții mocanilor Vrancei, o spiță a țăranilor muntelui mai puțin pervertită și mai aprig păstrătoare de tradiții decât altele, care și-a dus traiul greu prin satele Babei Vrâncioaia, vitregită de confortul unei vieți decente, de cele mai multe ori uitată de autorități, fără lumină electrică, fără școli, fără biserici, fără dispensare, fără magazine, obișnuită să supraviețuiască după reguli și cutume doar de ea știute și experimentate. O spiță a țăranilor români ce a trudit de când se știe să nu rămână datoare nici cu banii de pomană”, cum mărturisește autorul.
Nu este doar povestea unui sat „în care, cândva, se găseau peste patruzeci de case, cu o școală de patru clase, în care învățau peste treizeci de copii și care a ajuns astăzi cu doar câteva case, câțiva bătrâni și trei-patru copii și aceia aflați în plasament”, ci este povestea unei țări distruse de o clasă politică fără educație, lipsită de viziune, iresponsabilă, care a zdrobit destinele unei generații și a trimis un sfert din populația României la muncă, peste hotare.
Trilogia „Din umbra Munților” vine în ceasul al XII-lea și salvează literatura locală, care a sucombat de ceva vreme în multe creații minore și epigonism. Felicitări, Domnule Gheorghe Mocanu!
Dr. Romeo-Valentin Muscă

About the Author

Cultura Odobesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sună acum
Adresă