File din istoria Odobeștilor

Vă prezentăm aici câteva pagini de istorie locală, îmbogățite cu documente arhivistice, date demografice, economice sau sociale și informații fascinante despre patrimoniul cultural-religios al orașului Odobești, precum și despre personalitățile care i-au marcat existența.

Odobeștii și povestea Cetății Crăciuna

Acum trei secole, Dimitrie Cantemir a redactat pentru Academia din Berlin prima lucrare științifică despre Țara Moldovei, Descriptio Moldaviae, din care aflăm că:
La poalele Munţilor Vrancei, în apropiere de Mira, o mănăstire care este o dovadă a evlaviei răposatului voievod Constantin Cantemir, se găsesc ruinele unei cetăţi străvechi; totuşi, nu se poate afla nicio mărturie nici despre vremea când a fost zidită, nici despre cel ce a înălţat-o. Locului însuşi locuitorii îi zic Crăciuna.

Civitas Milcoviae, cumanii și geneza Odobeștilor

Puțini sunt cei care știu că în perimetrul unde se află astăzi Orașul Odobești și Comuna Vârteșcoiu, în secolul XIII a funcționat Civitas Milcoviae, o așezare fortificată în calea migratorilor pecenego-cumani. În acea perioadă, actualul teritoriu era marcat pe hărțile timpului cu numele de Cumania, un popor care pentru o perioadă scurtă a cuprins zona dintre Urali și Dunăre, inclusiv Carpații de Curbură.

Ursa și Ion Moțoc din Odobești, primii odobeșteni într-un tablou votiv

Cine vrea să vadă primul portret al unei familii din Odobești să meargă la fosta Mănăstire Mera, odinioară parte din Moșia Odobeștilor! Puțini știu că la fosta Mănăstire Mera există un tablou votiv cu imaginea primilor ctitori odobeșteni cunoscuți după chip: Ursa și Ion Moțoc, din același neam cu Varlaam Moțoc, mitropolitul Moldovei, tablou pictat între 1734-1736, prin grija arhimandritului Mitrofan Calerghi.

Tabloul votiv al Bisericii Ovidenia din Odobești

Vă propunem să descoperiți încă o pagină din istoria Odobeștilor, prin intermediul tablourilor votive. De această dată vă prezentăm tabloul votiv al primului lăcaș de cult din Odobești – Biserica Ovidenia. Ctitorită de Cantacuzini în a doua parte a sec. XVII, biserica a fost rectitorită de familia Pamfil la cumpăna dintre sec. XVIII-XIX și refăcută sub coordonarea Primăriei și cu sprijinul financiar al podgorenilor înstăriți la începutul sec. XX, când a fost pictat lăcașul, pictură din care s-a păstrat din fericire acest frumos tablou votiv.

Străzile Orașului Odobești acum un secol

Pentru a nu se pierde memoria localității, vă prezentăm o hartă a Orașului Odobești întocmită acum un secol, din care descoperim o lume, în parte, dispărută, dacă ne gândim doar la strada Armeniei, nume schimbat în strada Dogăriei. (Strada Armeniei era spațiul unde au locuit familiile primilor refugiați armeni stabiliți în Târg).

Meseriile odobeștenilor la sfârșitul secolului XIX

Pentru a avea o imagine despre Orașul Odobești în ajunul secolului XX văzut prin meseriile locuitorilor, vă prezentăm un tabel oficial al Plasei Gârlele-Biliești din 17 noiembrie 1898, cu meseriile practicate de cetățenii localităților din această Plasă.

Biserica Sfânta Cruce, „Catedrala” Orașului Odobești

Biserica Sfânta Cruce a fost declarată, în timpul domnitorului Al. Ioan Cuza, Catedrală a Orașului Odobești. În acest lăcaș de cult erau celebrate evenimentele naționale, ca de exemplu: 24 ianuarie – Unirea Principatelor; 10 Mai – Ziua Regelui etc. La aceste momente erau invitați, prin adrese oficiale din partea Primăriei, preoții tuturor parohiilor, șefii instituțiilor publice, de la Judecătorul de Ocol și directorii Școlilor, la șeful Stației CFR, comandantul Poliției, președinții băncilor, fundațiilor culturale și sportive, directorul Spitalului, al Finanțelor și al Poștei etc.

SPIRIDON GÂRNEAȚĂ. Primarul filantrop al Odobeștilor veacului XIX

Mulți odobeșteni au auzit de Spiridon Gârneață, de generozitatea acestui fost căpitan și primar al Târgului Odobești, care în timpul Revoluției de la 1821 a mers cu oștenii și i-a bătut crunt pe eteriștii adăpostiți în Mănăstirea Sf. Ioan din Focșanii Munteniei. Unii au scris despre Testamentul căpitanului Spiridon Gârneață (ca de obicei, fără să fi văzut documentul), prin care lăsa Moșia Valea Rea (100 ha pădure) Târgului Odobești, ca din averea sa să fie ridicate două Școli: una de băieți și alta de fete.

Populația Orașului Odobești la 1890

Vă oferim o nouă pagină de istorie locală, invitându-vă să descoperiți populația Orașului Odobești la 1890, conform recensământului general al populației publicat pe 20 aprilie din acel an. După cum se poate observa din documentul alăturat, Odobeștii aveau 3594 de suflete (1759 de bărbați și 1835 de femei).

Despre amenajarea mormântului primarului SPIRIDON GÂRNEAȚĂ

Continuăm publicarea documentelor despre fostul primar Spiridon Gârneață, cu episodul construirii Crucii și grilajului de fier, pe care le vedem și astăzi pe mormântul din cimitirul confesional al Parohiei „Ovidenia”.

Străzile Urbei Odobești, Județul Putna, la 1897

Tabelul cu străzile Orașului Odobești este o mostră de document întocmit de funcționarii publici din timpul regelui Carol I, cuprinzând nu numai clasificarea și felul construcției, ci și locul de undea începe fiecare stradă și unde se termina, indicând numele proprietarului și al proprietății ca puncte de reper.

Sună acum
Adresă